Vad är ett kollektivhus?

Ett kollektivhus i vår tappning är som ett vanligt flerfamiljshus, med fullvärdiga lägenheter som alla har eget kök, badrum, vardagsrum och sovrum. Skillnaden är att vi har gemensamma matlag flera gånger i veckan då vi lagar mat och äter tillsammans i vårt stora gemensamma kök och att vi själva sköter om trädgården och städning av det gemensamma. Ett kollektivhus har även gott om gemensamma utrymmen och det anordnas även gemensamma aktiviteter. Vi har en styrelse som sköter om många boendefrågor, föreningen är hyresvärd för huset, och vi som bor i huset turas om att sitta i styrelsen. Även om ett kollektivhus inte ska misstas för ett kollektiv, kan det ändå beskrivas som en mera social form av boende än ett traditionellt flerfamiljshus.

Kollektivhuset Regnbågen i Lund byggdes 1989 och är ett av fyra kollektivhus i Lund. Det är dessutom Skånes första helt nyproducerade kollektivhus. Se husets historia. Huset har två våningar och är byggt som ett U, med den gemensamma trädgården i mitten. I huset ryms totalt 20 lägenheter i varierande storlekar. Kollektivhuset ligger nära både Sankt Lars-parken och Källbybadet.

Huset är ett hyreshus och ägs av Lunds kommunala fastighetsbolag LKF, men mycket av verksamheten i huset sköts av en särskild förening som de boende är medlemmar i.

Se sidan om hemsidan om du är intresserad av att veta mer om denna hemsida.

Till början av sidan
vadaerkollektivhus.txt · Senast uppdaterad: 2018-06-13 14:01 av Magnus Arvidsson