Är kollektivhus något för dig?

Det är väldigt speciellt att bo i kollektivhus, passar några av oss utmärkt, men andra skulle inte trivas där.

Lunds Kommunala Fastighetsbolag äger huset, men där upphör många av likheterna med hyresrätt. Följande måste kännas bra annars är troligen inte kollektivhus rätt boendeform:

De som antas till lägenhet i Kollektivhuset Regnbågen skriver under särskilda bestämmelser och blir medlemmar i Lunds Kollektivhus nr 2 Ekonomisk förening. Det innebär bland annat att hyresgästen åtar sig att utföra de uppgifter föreningens medlemmar har för husets skötsel, delta i husets matlagning, samt följa de särskilda ordningsregler, som gäller i kollektivhuset. Vi lagar mat i huset och diskar minst 3 gånger per termin. Alla som bor här måste även regelbundet städa trappor, korridorer, tvättstuga etc. Vi deltar i röjardagar och husmöten ungefär en gång per månad. Vi deltar i olika intressegrupper. Det är också viktigt att vilja ta egna initiativ, känna ansvar och se när saker behöver göras i huset och i trädgården. I gengäld lär vi känna varandra och delar ansvar för både egendom och människor. Att bo i Kollektivhuset Regnbågen är tryggt och roligt när alla bidrar.

Obs! De särskilda reglerna innebär att det inte går att göra lägenhetsbyten på samma sätt som i vanliga bostäder. Nya hyresgäster ska alltid godkännas av föreningen, även vid byten.


Test: Passar du att bo i kollektivhus?

En kort självutvärdering!

1. Uppskattar du en nära och personlig kontakt med dina grannar? Ja/Nej

2. Skulle du med gott humör kunna hantera en eventuell konflikt med en eller flera av grannarna om städning, arbetsinsats eller ljudnivå? Ja/Nej

3. Hur många gånger per termin tror du att du skulle äta i matlaget utöver de 3-6 gånger du själv lagar maten eller diskar? 1 gång/v 1 gång/mån 4 ggr/år Mer sällan

4. Hur ofta skulle du kunna tänka dig att tillsammans med dina grannar jobba för huset genom att t.ex. delta i gemensamma ”röjardagar” eller genom att planera gemensamma fester? 1 gång/v 1 gång/mån 4 ggr/år Mer sällan

5. Tycker du om att arbeta tillsammans med andra i grupp? Ja/Nej

6. Brukar du avsluta projekt som du har påbörjat? Ja/Nej

7. Kan du arbeta tillsammans med många olika typer av människor med olika förmåga och olika åsikter? Ja/Nej

8. Kan du tänka dig att arbeta i en styrelse eller ta på dig andra ansvarsuppdrag? Ja/Nej

9. Uppfattar du dig själv som trevlig och hjälpsam mot andra? Ja/Nej

10. Har du något att bidra med till husets bästa? Ja/Nej

Svarar du 1 gång per månad eller mer på fråga 3 och 4, JA på de övriga, så kan du passa att bo i kollektivhus!


Vill man bo i huset ska man anmäla sig till LKF:s vanliga bostadskö och ange ”Regnbågen kollektivhus” som område.

Dessutom bör du meddela ditt intresse direkt till oss, så vi lätt får kontakt med dig. Skicka ditt (och eventuell sammanboendes) namn, önskad storlek på lägenhet och din mailadress/ditt telefonnummer till ko@kollektivhusetregnbagen.se så hör vi av oss när en ledig lägenhet dyker upp.

Ett urval av de som anmält sitt intresse går vidare till intervju. Bland dessa avgör föreningen vem som får flytta in i den lediga lägenheten.

Till början av sidan
soekandeinfo.txt · Senast uppdaterad: 2018-09-24 23:25 av Magnus Arvidsson