Om oss

Kollektivhuset Regnbågen i Lund byggdes 1989 och är ett av fyra kollektivhus i Lund. Det är dessutom Skånes första helt nyproducerade kollektivhus.

Huset har två våningar och är byggt som ett U, med den gemensamma trädgården i mitten. I huset ryms totalt 20 lägenheter i varierande storlekar. Kollektivhuset ligger nära både Sankt Lars-parken och Källbybadet.

Huset är ett hyreshus och ägs av Lunds kommunala fastighetsbolag LKF, men mycket av verksamheten i huset sköts av en särskild förening som de boende är medlemmar i.

Vad är ett kollektivhus?

Ett kollektivhus i vår tappning är som ett vanligt flerfamiljshus, med fullvärdiga lägenheter som alla har eget kök, badrum, vardagsrum och sovrum. Skillnaden är att vi har gemensamma matlag flera gånger i veckan då vi lagar mat och äter tillsammans i vårt stora gemensamma kök och att vi själva sköter om trädgården och städning av det gemensamma. Ett kollektivhus har även gott om gemensamma utrymmen och det anordnas även gemensamma aktiviteter. Vi har en styrelse som sköter om många boendefrågor, föreningen är hyresvärd för huset, och vi som bor i huset turas om att sitta i styrelsen. Även om ett kollektivhus inte ska misstas för ett kollektiv, kan det ändå beskrivas som en mera social form av boende än ett traditionellt flerfamiljshus.

Det finns både kollektivhus med bostadsrätter, och kollektivhus som är hyreshus. Kollektivhuset Regnbågen är ett hyreshus. Oavsett boendeform är dock en gemensam nämnare för alla kollektivhus att det finns en boendeförening som organiserar mycket av det gemensamma och praktiska, och som alla boende är med i.

Kollektivhus i Sverige

Riksföreningen Kollektivhus.NU har generell information om kollektivhus, samt länkar till ett stort antal kollektivhus runt om i Sverige.

Kollektivhus i Lund

Det finns fler kollektivhus i Lund, förutom kollektivhuset Regnbågen:

  • Kollektivhuset Fiolen på området Östra Torn, som liknar Regnbågen.
  • Russinet är det nyaste kollektivhuset i Lund. Russinet är ett boende för dem som befinner sig i andra halvan av livet och som inte har hemmavarande barn.
  • Slottet, det äldsta kollektivhuset i Lund, är en bostadsrättsförening.

Lägenheter

Kollektivhuset Regnbågen är byggt i tre plan: källare och två våningsplan med bostäder och gemensamma utrymmen. I huset ryms sjugo hushåll fördelat på följande lägenhetsstorlekar:

  • 1 rum och kök, 47,4 m², 3 st
  • 2 rum och kök, 56,4 – 59,4 m², 2 st
  • 3 rum och kök, 62,6 – 69,7 m², 5 st
  • 4 rum och kök, 81,8 – 95,2 m², 7 st
  • 4,5 rum och kök, 90,7 m², 1 st
  • 5 rum och kök, 107,8 – 109,0 m², 2 st

Alla marklägenheter har egen uteplats, och fem av lägenheterna är i två plan.

Läs mer här om hur det fungerar att söka en lägenhet hos oss.

Se vidare LKF:s information om kollektivhuset.

Historia

Kollektivhuset Regnbågens historia tog sin början långt innan själva huset stod klart för inflyttning den 1 februari 1989 i stadsdelen Klostergården i södra Lund. Huset heter egentligen ”Lunds kollektivhus nr 2” men har lånat sitt vardagliga namn från kvarteret det ligger i, som också heter Regnbågen.

Regnbågen är inte bara det första nyproducerade kollektivhuset i Lund utan även det första nyproducerade kollektivhuset i Skåne. Redan innan första spadtaget togs var det alltså avgjort att huset skulle bli ett kollektivhus. Huset byggdes av LKF, Lunds Kommuns Fastighetsbolag och ritades av arkitektfirman HLAB i Lund. Skanska var huvudentreprenör. Huset växte fram efter långvariga och intensiva diskussioner i dåvarande föreningen KiL (Kollektivhusföreningen i Lund), gruppen av blivande hyresgäster och arkitekter samt LKF. Sedan 1985 hade de blivande hyresgästerna diskuterat rumslösningar, ytor, färger, avtal, stadgar, hyror etc på stormöten och i olika arbetsgrupper. En förutsättning för att få bostad i huset har hela tiden varit medlemskap i föreningen, numera husets egen.

Huset har tjugo fullvärdiga lägenheter och många gemensamma utrymmen. Den gemensamma matsalen är det största av dessa, och i omedelbar anslutning till matsalen finns det gemensamma köket. Det gemensamma köket ritades efter våra diskussioner av Gunilla Lauthers och Karin Palm Lindén. I matsalen och köket anordnas regelbundet matlag, men det går även att boka det privat.

I början samlade vi ihop begagnade möbler som vi målade, vi köpte lampor, sydde gardiner, utrustade köket med porslin, redskap m.m. Vi har successivt inrett och så småningom också renoverat de gemensamma utrymmena. För att klara utgifterna har vi bosparat och tagit lån. Vi har möten och fester i matsalen. Alla deltar i gemensamma aktiviteter som exempelvis städning av de kollektiva utrymmena och skötseln av trädgården och utemiljön. Vi har röjardagar då vi arbetar tillsammans, och avslutar ofta med en måltid.

Vill du veta mer om hur kollektivhusen i Lund kom till, se även Slottets historiebeskrivning av den tidiga kollektivhusutvecklingen i Lund på följande adress: http://slottet.org/historia

Du som är boende i huset kan även se mer i den interna historiebeskrivningen.

Föreningen

I kollektivhuset Regnbågen sköts mycket av verksamheten av en förening, som alla boende är medlemmar i. Föreningens arbete leds av en styrelse. Ambitionen är att alla boende åtminstone under någon period ska sitta i styrelsen.

Styrelsen 2021-2022

  • Anne Jalakas, ordförande

Postadress: Lunds Kollektivhus nr 2, ekonomisk förening Sunnanväg 237 222 70 LUND

E-postadresser:

Är du intresserad av att bo hos oss?

Läs mer här om hur det går till att söka lägenhet.

Se även tidigare styrelser (endast för boende, kräver inloggning)

Till början av sidan
om_oss.txt · Senast uppdaterad: 2021-11-14 22:15 av Magnus Arvidsson