Matlag - så funkar det

Var tredje dag, dvs två till tre gånger i veckan, erbjuds mat i den gemensamma matsalen för alla boende som är intresserade. Matlaget är en återkommande och viktig del av de gemensamma aktiviteter som arrangeras i kollektivhuset.

Längre ner på sidan finns blankettmallar.

Äta i matlaget

Är man intresserad av att vara med och äta vid ett givet matlagstillfälle anmäler man sig på en särskild lista på anslagstavlan, matlagsblanketten, minst en dag i förväg. Matlagstillfällena finns angivna i matlagsschemat.

Detta gäller i normalfallet:

  • Infaller matlaget på en vardag som inte är en fredag, börjar matlaget kl. 18.00 och portionspriset för en vuxen är 30 kronor.
  • Infaller matlaget på en fredag eller en helg, kan portionspriset för en vuxen höjas till 35 kronor. Tiden kan också vara något senare eller (på helg) tidigare.

Barnportioner erbjuds till kraftigt reducerat pris. Blir det mat över efter att alla har ätit, erbjuds ofta också restportioner att ta med till ett reducerat pris.

Laga mat i matlaget

Maten för varje tillfälle tillagas i det gemensamma köket utav två personer enligt ett i förväg uppgjort matlagsschema. Vuxna boende i huset förväntas deltaga och laga mat i matlaget vid minst tre tillfällen per termin.

Vad man vill tillaga avgör de som lagar maten vid varje tillfälle, men ett krav är att man när man lagar mat håller sig till de ekonomiska ramar som portionspriset och antalet anmälda medger. Självkostnadspris är ett ledord. Annars lider matlagskassan!

Det finns naturligtvis möjlighet att frångå de tider och portionspriser som anges ovan, men då måste detta givetvis tydligt aviseras i förväg, så att de som skriver upp sig att de vill äta är medvetna om detta.

De två personer som lagar maten vid varje tillfälle förväntas:

  • Skriva upp på matlagsblanketten på anslagstavlan minst ett par dagar innan vad man tänker erbjuda i matväg, så att de som anmäler sig vet vad som kommer att erbjudas
  • Handla råvarorna (lämpligtvis efter det att man vet hur många som är anmälda)
  • Tillaga maten
  • Duka
  • Diska och återställa köket till så som det såg ut innan

Det gemensamma köket är konstruerat med matlag i åtanke och innehåller mycket utrustning som underlättar arbetet.

Har du frågor om matlaget? Fråga styrelsen, matlagskassören eller någon annan som bor i huset.

Matlagsblanketten

Matlagsblanketten är den anmälnings- och redovisningsblankett för matlag som normalt finns utskriven i många exemplar och som hänger på anslagstavlan.

Saknas det blanketter? Skriv ut filen nedan (gärna dubbelsidigt), använd hålslag i ovankanten, och häng upp på anslagstavlan! Voilà!

Matlagsblankett (Wordformat)

Matlagsblankett (pdf-format)

Matlagsschema

Här är ett tidigare schema för matlagstillfällen, som exempel på hur det ska se ut. Layout av Helena Thelander.

I Excel 2007-format: matlagsschema.xlsx

Excel 2003-format: matlagsschema.xls

För aktuellt matlagsschema, se anslagstavlan eller kontakta matlagssamordnaren (2019 är det Ingegerd Ljungblom).

Undrar du över matlagskassan? Klicka här..

Det lustfyllda matlaget

Projektet ”Det lustfyllda matlaget”, start oktober 2019:

Det lustfyllda matlaget (matlag 2.0)

Programförklaring: Vi har sett att det inte verkar hända så mycket i det vanliga matlaget. Av någon anledning så verkar många välja bort det. Flera års diskussioner om formerna har inte lett till något uppsving.

Vi vet inte vad det beror på. Men vi vet att tvång och pekpinnar inte fungerar så bra på oss.

Därför startar vi ett nytt matlag! Här vill vi samla de som verkligen vill äta och laga mat tillsammans.

Det ska vara drivet av lust . Inte av plikt eller tvång. Detta handlar inte om att ersätta det reguljära matlaget, utan om att testa något annat. Våra ledord är: Lust. Frivillighet. Flexibilitet Vi tror: ● att det är kul och kreativt att kombinera matlaget med olika event eller tema. Halloweenkostym? Brädspel? Vadslagning om Nobelpriset? Välj själv. ● på flexibla tider - de som lagar bestämmer ● på att ta ut svängarna! Allt från enkel linssoppa till trerättersmiddag med fördrink är välkommet. ● på valfrihet. Man väljer själv om man vill laga ensam eller alla tillsammans. Kanske blir det knytkalas? ● på styrkan i en dialog med de andra i matlaget om recept, meny, tekniker. Att våga fråga om hjälp! ● att det blir roligare om man bjuder in vänner! Både som gäster och matlagare - tillfälliga eller återkommande. ● att det blir mysigare om man myser till det. Öppen eld, musik… ● på ett valfritt antal matlagningsdagar per person och termin. ● på positiv feedback och pepp. Sura kommentarer hör alltså inte hemma i matlaget. Tvärtom är misstag både tillåtna och nödvändiga för att lära sig! För shit happens ibland! ● på spontanitet och samvaro. Den som inte vill äta maten på menyn – eller får ett spontant infall – är supervälkommen att ta ner sin egen mat till matsalen och göra andra sällskap.

Regler § 1. Inga regler finns. § 2. Vad som serveras, och i vilka varianter, avgör den eller de som lagar maten. De andra är gäster! Serveras köttgryta så erbjuds kanske – eller kanske inte – vegetariskt alternativ. Formerna Så fria som möjligt! Men vi vill i alla fall starta med en liten handkassa som buffert. Vi tänker oss en frivillig deposition på 100 kronor per vuxen deltagare. Denna räknas av efterhand som betalning för maten, och den som lämnar matlaget får tillbaka återstoden. Depositionen är inget krav för de som vill testa. Självkostnadspris gäller. Precis som i det reguljära matlaget får det vara ett visst underskott eller överskott, med utjämning i längden via bufferten i kassan. Därefter kan förslagsvis de reguljära matlagspriserna tillämpas (30 kr/vuxen, 0-15 kronor/barn). Men den som behöver ta ett högre pris för att t.ex. tillaga mat av högre kvalitet kan säga till i förväg om det. Kassörsuppdraget får gärna rotera (men Magnus kan börja). Enkel notering i en kassabok (datum, ansvarig, resultat, saldo), samt en lista där depositioner räknas av.

Kickoff Surströmmingsskiva 20 oktober kl 16. Vi rivstartar med en delikatess som inte alla har smakat, men som alla borde få chansen till. Utöver själva surströmmingen erbjuds mandelpotatis, rödlök, gräddfil, tunnbröd – och en del inlagd sill som gardering till de försiktiga. Alkoholfri dryck ingår i grundpriset, men det kommer att finnas öl och snaps att köpa till. (

Initiativ till efterrätt är välkomna!)

Ta gärna med en vän. Det blir gratis för barnen. (Kanske vill man ta med något annat till dem?) Vi återkommer med prisuppgifter och sista anmälningsdag.

Vilka är med? Skriv upp er på nästa lista, eller snacka med oss.

Till början av sidan
matlag.txt · Senast uppdaterad: 2021-08-06 13:02 av Magnus Arvidsson