Historia

Kollektivhuset Regnbågens historia tog sin början långt innan själva huset stod klart för inflyttning den 1 februari 1989 i stadsdelen Klostergården i södra Lund. Huset heter egentligen ”Lunds kollektivhus nr 2” men har lånat sitt vardagliga namn från kvarteret det ligger i, som också heter Regnbågen.

Regnbågen är inte bara det första nyproducerade kollektivhuset i kollektivhuset i Lund utan även det första nyproducerade kollektivhuset i Skåne. Redan innan första spadtaget togs var det alltså avgjort att huset skulle bli ett kollektivhus. Huset byggdes av LKF, Lunds Kommuns Fastighetsbolag och ritades av arkitektfirman HLAB i Lund. Skanska var huvudentreprenör. Huset växte fram efter långvariga och intensiva diskussioner i dåvarande föreningen KiL (Kollektivhusföreningen i Lund), gruppen av blivande hyresgäster och arkitekter samt LKF. Sedan 1985 hade de blivande hyresgästerna diskuterat rumslösningar, ytor, färger, avtal, stadgar, hyror etc på stormöten och i olika arbetsgrupper. En förutsättning för att få bostad i huset har hela tiden varit medlemskap i föreningen, numera husets egen.

Huset har tjugo fullvärdiga lägenheter och många gemensamma utrymmen. Den gemensamma matsalen är det största av dessa, och i omedelbar anslutning till matsalen finns det gemensamma köket. Det gemensamma köket ritades efter våra diskussioner av Gunilla Lauthers och Karin Palm Lindén. I matsalen och köket anordnas regelbundet matlag, men det går även att boka det privat.

I början samlade vi ihop begagnade möbler som vi målade, vi köpte lampor, sydde gardiner, utrustade köket med porslin, redskap m.m. Vi har successivt inrett och så småningom också renoverat de gemensamma utrymmena. För att klara utgifterna har vi bosparat och tagit lån. Vi har möten och fester i matsalen. Alla deltar i gemensamma aktiviteter som exempelvis städning av de kollektiva utrymmena och skötseln av trädgården och utemiljön. Vi har röjardagar då vi arbetar tillsammans, och avslutar ofta med en måltid.

Vill du veta mer om hur kollektivhusen i Lund kom till, se även Slottets historiebeskrivning av den tidiga kollektivhusutvecklingen i Lund på följande adress: http://slottet.org/historia

Du som är boende i huset kan även se mer i den interna historiebeskrivningen.

Till början av sidan
historia.txt · Senast uppdaterad: 2019-01-12 15:07 av Magnus Arvidsson